Ladok på LU

Om Ladok på Lunds universitet

Saknar du “=” lika med-tecknet? (för att få upp samma pnr/kurskod)

Du kanske är en av många som saknar funktionen från gamla Ladok med “=” lika med-tecknet, som gjorde att man fick upp samma personnummer, kurskod eller programkod som förra gången.

Exakt samma funktion finns inte i nya Ladok i och med att det är helt webbaserat.

Men däremot finns andra liknande hjälpmedel. Ett tips är att använda en urklippshanterare (Clipboard Manager på engelska), t.ex. Ditto. Ditto är ett enkel och gratis program för Windows (det finns motsvarande för Mac och Linux). Ditto kan installeras på Windows 10-datorer från Microsoft Store (sök på “Ditto Clipboard”), eller (äldre Windows-versioner) laddas ner från https://ditto-cp.sourceforge.io/ och installeras (be din datorsupport om hjälp).

När man väl har installerat programmet, så startar man det. Efter det sparas alla historiska kopieringar (ctrl+c) i en lista. För att komma åt listan trycker man på (ctrl+ö), och sedan stegar man med piltangenterna till det personnummer, kurskod eller annan text som man tidigare använt och vill använda igen.

Här nedan visas en bild på hur det kan se ut, där det finns 8 sparade texter (i och med visning på internet innehåller exemplet inga personnummer).

2018/05/03

Inlägget postades i

tips&trix