Ladok på LU

Om Ladok på Lunds universitet

Uppdaterad produktionssättningsplan och förfrågan till lärosäten

Förnyad förvaltningsprojektet (det projekt som parallellt med Ladok3-projektets arbete med att ta fram en ny version av Ladok, bl.a. tar fram förslag på hur förvaltningen runt Ladok kommer att se ut när den nya versionen kommer) har tagit fram en uppdaterad version av produktionssättningsplanen. Planen beskriver när Ladok3 kommer att införas fördelat på de tre införandesteg (ursprungligen var det fyra) som finns.

Som jag tidigare skrivit eller pratat om är det det tredje steget som är det då nästan allt sker. I steg 1 och 2 kommer det bara vara utdata som Ladok3 levererar, och dagens Ladok (“Ladok2”) kommer att fortsätta i princip som i dag fram till införandesteg 3. I steg 3 växlas all inmatning över till Ladok3, och då stängs också Nouveau och LPW-tjänsterna som vi känner dem idag.


  • Nya Ladok kommer att överlämnas i tre leveranser till den nya förvaltningsorganisationen
  • Efter varje leverans:
    • Den nya förvaltningsorganisationen acceptanstestar och driftsätter leveransen i produktionsmiljön och en produktionslik testmiljö
  • När leveransen är driftsatt i produktionsmiljön påbörjas ett antal pilotproduktionssättningar
    • Ett antal lärosäten går i skarp drift och säkerställer att data är migrerat
    • Piloterna representerar alla driftställen samt stora/medelstora/små lärosäten
  • Under 2014 kommer en detaljerad produktionssättningsplan att tas fram i dialog med lärosätena
  • Produktionssättningsplanen kan komma att justeras när piloterna utvärderats
  • Ping-lösningen kommer inte att fungera mellan befintligt och nytt Ladok
    • De lärosäten som ligger kvar i befintligt Ladok kan använda Ping mellan varandra. De som produktionssatt leverans 3 har motsvarande funktionalitet mellan varandra
    • Målsättning är att alla lärosäten produktionssatt under 2017
    Produktionssättningsplan v2
    Produktionssättningsplan v2 (klicka för större bild)

    Lärosätena har fått förfrågan om när de vill gå in i Ladok3 i skarp drift. Varje steg har ett antal olika “tidsramspaket”. Dessutom kan lärosätet välja att kandidera till att vara pilot, dvs vara med allra först (eller nästan allra först).

    Mer om tiderna för de olika stegen, samt frågor till lärosätena som ska besvaras senast 31/3.

    PM Tydliggörande produktionssättningsplan.

    Som synes i tidsschemat ovan är det ett års skillnad från om man går in Ladok3 som pilot eller om man är kvar i Laddok2 tills sista perioden. Detta kommer att påverka arbetet på LU genom att utbildningar av användare och arbetet med att ändra på alla integrationer kommer att justeras efter planen.

    På LU har frågan redan diskuterats i UFLG och SA-referensgruppen. Frågan kommer också tas upp i samIT-gruppen, och sedan slutligen i styrgruppen för Ladok3-införandet.

    Jag tar gärna emot synpunkter på tidplanen (maila eller kommentera).

    Mer info finns också på https://www.ladok.se/index.php?id=1567.

    2014/02/28

    Inlägget postades i

    Förnyad förvaltning

En kommentar

  1. karim

    LU svarade att man vill vara i första perioden (ej pilot) i varje steg. En sammanställning över vad olika lärosäten har svarat finns här: https://www.ladok.se/fileadmin/Forvaltning/Konsortiegemensamt_GEM/Foernyad_Foervaltning/FF_del_2/Produktionssaettning_paa_laerosaetena_140408.pdf

Kommentarsfältet är stängt.